Hundsporter

Det finns många olika tävlingar för hundar, allt från uppvisningar till mer fysiska aktiviteter.

photodune-5479626-agility-dog-with-a-jack-russell-terrier-xs

Agility

Agility är en hund sport som först användes som underhållning vid pauser under Storbritanniens största hundutställning, Crufts. Det är helt enkelt en hinderbana som ska utföras på tid, den inkluderar mellan 15-20 hinder av olika typer, som hinder som ska hoppas över, balansera på, eller tunnlar att springa igenom. Man kan köpa versioner av sådana hinder på haromi.se och sätta upp på gården om man själv vill testa sporten med sin hund. Det är inte bara roligt för hund och ägare, det är även bra motion för hunden.

Flyball

Flyball startade i Kalifornien, USA, på 70-talet, och är en fartfylld stafettlagsport där varje lag består fyra hundar och fyra förare. Varje hund ska springa en sträcka på en rak bana med fyra hinder som ska hoppas över. I banans slut står flyball-lådan, på den finns en platta som hunden sätter foten på, det avfyrar en tennisboll som hunden sedan fångar och tar sig tillbaka över banan igen. När en hund har passerat mållinjen får sedan nästa hund ge sig av. Tiderna läggs sedan ihop och de lag med snabbast sammanlagd tid vinner.

Freestyle

Freestyle blev en officiell hundsport 2007 och kom ursprungligen från USA och Kanada. Det är en koreograferad tävlingsform med musik som utförs av båda hund och ägare, i stil med dans. Det bedöms på hur mycket show och tajming hunden har med sin ägare. I träning så använder många saker som godis, leksaker, eller en klicker för att lära hunden programmet. Men när det väl kommer till tävling så är alla dessa hjälpredskap förbjudna.

Detta är tre hundsporter som utövas regelbundet, men det finns även fler. Är man intresserad av att läsa om fler är det inte svårt att hitta på nätet.