Din första hund

Det finns en hel del saker att tänka på när det är dags att skaffa sin första hund. Många vill bara ha en hund man tycker är söt medan andra har som ambition att ställa ut dem eller kanske bygga upp sin första kennel. Du måste sätta dig ner och verkligen tänka igenom ditt beslut. Här är de viktigaste punkterna att tänka på.

Har du rätt temperament och tålamod att ta hand om en hund i 10-16 år? Är du beredd att alltid gå ut på promenader, fastän det är trettio minus eller spöregnar. Orkar du offra lite möbler och småsaker medan valpen provar sig fram och trotsar dig? Hur ser din livssituation ut? Finns det egentligen plats för en hund i ditt liv och i din budget? En hund får inte bli lämnad ensam i mer än fem timmar. Detta är inskrivit i svensk lag. Men för vissa raser är det betydligt kortare tid.

Även om man köper en lättanpassad och liten ras som inte kräver mycket motion eller träning, kommer den att kosta pengar. Den ska vara försäkrad och ha bra mat varje dag. Under åren kommer den att behöva besöka veterinären och det kan lätt bli en dyr historia, speciellt om olyckan är framme och den skadas eller blir sjuk.

Tänk på att köpa en hund av den rastyp som passar dig. Du kan inte ta med dig en Engelsk bulldogg på fjällvandringar lika lite som du kan ha ett stillasittande liv tillsammans med en Svensk lapphund. Alla raser har olika behov, samma sätt som varje människa. Det gäller att hitta en hund som passar dig. Den ska inte bara vara söt och gullig och måste fungera i din vardag för att ni båda två ska vara lyckliga!