Hunden och vintertider

Här uppe i norden kan det alltid vara lite extra utmaning med att vara hundägare på vintern. Det finns ett par saker vi måste tänka på när det gäller våra bästa vänner och hur de hanterar snö och kyla. Vi tänkte titta på några vanliga missförstånd kring detta i denna artikel.

border_collies_i_snön_163920686

Pälsen skyddar alla hundar från kyla

När det kommer till motståndskraft mot kallt väder är inte alla hundar jämlika; de säger väl egentligen sig själv av en Siberian Husky klarar sig bättre i kyla än en Chihuahua. Men det betyder inte att en hund med tjock päls inte kan ta skada av riktigt låga temperaturer. Det finns skydd mot kyla att köpa idag som varje hundägare i nordliga klimat bör ha redo för när hunden måste rastas och det är riktigt kallt ute.

Hundar löper mindre risk för uttorkning på vintern

Vi tenderar att tänka att en hund blir lättare uttorkad när det är riktigt varmt ute, men detta är faktiskt inte fallet. Vinter betyder ofta torrt väder och hundar tappar mycket av sin kroppsvätska genom att andas, speciellt när de flämtar. Se därför till att de får i sig tillräckligt med vatten både innan och efter en promenad.

Hundar kan säkert ta bort snö som fastnad i pälsen själv

En hund som gillar att leka i snön kommer nog ofta in med lite extra snö fast i pälsen. En handduk räcker ofta för att få bort det värsta, men om det inte får bort alla småbitar är risken nog att hunden försöker göra detta själv. Och överdrivet slickande och tuggande i pälsen kan skada hud som redan är torr på grund av kylan. Ta istället tiden att ta bort dessa snöklumpar själv.