Den svenska lapphunden

Det här är en av Sveriges nationalraser och sägs vara en av de mest ursprungliga hundraserna, det vill säga att den inte har avlats sönder.

lapphund

Det är en samisk hund som användes förr i tid för jakt och vallning av renarna. Den har fortfarande mycket vakt i sig men ses numera som en allsidig hund som kan användas till det mesta. Den finns i alla hundsporter såsom bruks, agility, spår, lydnad, vakt, vallning och räddningshund.

Det är en motionskrävande hund som gillar att få arbeta och röra på sig. Det är en väldigt frisk hund men kan ha problem med höftledsdysplasi. Av den anledningen är det bra att gå bak två-tre steg i stamtavlan för att se om någon släkting har haft problem med höfterna.

Trots sina instinkter för att valla och jaga är det en fantastisk sällskapshund och familjevän. Den gillar barn och så länge den får en trygg och stabil uppfostran kan man lugnt ha den som familjehund. Eftersom den älskar att röra sig och är väldigt intelligent så märker man hur villig och snabbt den lär sig.

Alla svenska lapphundar har helt svart päls som är väldigt mjuk. Den behöver bara borstas ibland och fäller i tussar så det är lätt att plocka upp. En annan intressant sak är att svenska lapphundar inte ”doftar hund” även om de blir blöta. De lever till hög ålder, upp mot 14 år är normalt och håller sig pigga och alerta även som åldringar.