Att träna inkallning med din valp

Inkallning är en av de viktigaste sakerna din hund kommer behöva lära sig. En hund får inte vara utan koppel om du som ägare inte klarar av att kalla in den. Du måste alltså kunna räkna med att din hund kommer till dig när du säger åt den att göra det, även om huden vill göra annat just då. För att det ska ske så måste din hund se dig som en ledare. Att din hund lyssnar när du kallar in den är inte bara ett resultat av träningen av det kommandot, det är främst ett resultat av relationen du har till din hund.

Börja tidigt med träning

Eftersom en valp inte har utvecklat någon jaktlust eller vidare intresse för andra hundar än så funkar det bra att locka med godis när ni tränar inkallning. Se till att träna så mycket du kan. Från början så ska du undvika att ropa på valpen om du inte tror att den tänker återvända till dig eftersom att valpen kan lära sig att ignorera ditt kommando om det sker mer intressanta saker runt om den. Prova att gömma dig bakom ett träd eller en buske och låt valpen leta lite, när du ser att valpen har märkt att du saknas så kan du ropa på den när du ser att den letar på fel ställe. Det kommer lära valpen att ditt kommando betyder att den ska tillbaka till dig.

Distraherande moment

Det kommer med största sannolikhet komma flera tillfällen när det kan verka som att all träning är som bortblåst. Valpen kommer bli distraherad av något spännande och springa mot något annat. Då är det viktigt att valpen får veta att du inte längre är lika glad som tidigare. Man kan prova att gå i motsatt riktning utan att ropa, då kan man se om det tidigare momentet där du gömde dig får valpen att börja leta efter dig. Funkar det inte så får du helt enkelt hämta valpen istället. Märker valpen att du inte gillar uppförandet så prova att gå ifrån den platsen som distraherade valpen, kommer då valpen till dig så belöna den med lite lek eller godis och visa att det är bättre att följa med dig än att springa iväg.