Att vänja hunden vid en ny kattkompis

Ofta beskriver sig människor som antingen hund- eller kattmänniskor. Det måste dock inte nödvändigtvis innebära ett antingen-eller-scenario.

hundunge och kattvalp
Som det står i Helsingborgs Dagblad behöver du inte vara endast en hundvän eller kattvän utan kan vara båda. Hur gör du då för att undvika problem? Här kommer du att få några tips.

Skaffa båda samtidigt

Det idealiska är att skaffa en kattunge och en hundvalp samtidigt. När de växer upp tillsammans kommer de att bli som syskon och trivas tillsammans även om hundar är mer sociala än katter. Det näst bästa är om du köper en kattunge som har vuxit upp i en familj med hund. Då är katten åtminstone van vid hundar.

Ta det lugnt

Ha inte för bråttom utan låt dem få vänja sig vid varandra lite i taget. Håll exempelvis i kattungen och låt hunden få nosa den i baken eller låt dem nosa på varandra genom en dörrspringa. Tänk också på att du inte kan lämna dem ensamma i samma rum förrän de har vant sig vid varandra ordentligt.

Låt dem ha sina egna saker

Låt hunden och katten äta på olika tider för att de ska kunna äta i lugn och ro. Förse dem även med egna leksaker och sovplatser även om du kanske får acceptera att katten stjäl hundens säng och hunden leker med kattens möss då och då. På Supercat Sweden hittar du matskålar, sängar, leksaker och borstar speciellt för kissen som får den att känna sig välkommen – men mycket av det som finns där kan du också köpa till hunden.

Flyktväg för katten

Se till att katten kan fly upp på exempelvis en hög byrå eller en våningssäng om den blir rädd. Annars kan det lätt hända att det blir både jakt och slagsmål.

Förhoppningsvis går det bra för dig att sammanföra de båda familjemedlemmarna, även om det kan variera hur lång tid det tar. När hunden väl har vant sig vid katten kommer den att se den som en flockmedlem och har du då en katt som redan från början var van vid hundar bör det gå smidigt.