Cykelträna med hund
Både hundar och människor behöver motion för att må bra. Ett smart sätt att tillgodose både sin egen och sin hunds motionsbehov är att ge sig ut på en cykeltur. Det gäller dock att man förbereder sig själv, hunden och cykeln på rätt sätt.
Kravet på utrustning är inte stort men det börjar självklart med en lämplig cykel. Det finns mycket att välja mellan men man behöver inte köpa en av de dyraste man kan hitta för att få bra användning för den. Tänk på var ni kommer att vara och välj cykel utifrån detta. Försök undvika att hunden måste springa på hårda underlag som asfalt. Gräs och sand är de absolut bästa för hunden, men blir också lite mer krävande för en själv. Många motionsspår kan också fungera riktigt bra.
Förutom cykeln är det rekommenderat att skaffa en så kallad springer. Detta är som en arm man fäster i cykelramen och hunden får sedan ta på sig en sele som i sin tur fästs i denna arm. På så sätt frigör man händerna och kan lättare styra cykeln även om något skulle hända väldigt plötsligt. Både cyklist och hund ska bära reflexer för att synas bra. Att köpa en sele med reflex är därför att rekommendera.
Huden måste lära sig att springa bredvid cykeln, vilket kräver en del inskolning. Den ska springa på ens högra sida för att man själv ska vara mellan hunden och trafiken runtomkring. Träna helst in ett kommando för när hunden ska springa bredvid cykeln. När hunden väl är inskolad kan man även testa att låta den springa lös när situationen tillåter.
Tänk även på att hunden bör vara över en viss ålder för att börja cykelträna. I regel brukar man säga att inte börja med detta förrän hunden är minst 18 månader, men i slutändan kan det variera beroende på ras och hälsa. Har man en rashund som är känd för att få problem med höft- eller armbågsled ska man låta den röntgas innan man påbörjar cykelträning. Godkännande från en veterinär är dock alltid väldigt positivt oavsett ras.